Byggeaffald

Det er vigtigt, at du sorterer dit byggeaffald korrekt, så vi kan genbruge så meget som muligt. Som bygherre er du ansvarlig for, at dit byggeaffald anmeldes og bortskaffes korrekt - også selvom du bruger rådgivere, håndværkere og entreprenører til at styre og udføre arbejdet.

Bygge- og anlægsaffald opstår ved nybyggeri, renovering, lednings- og anlægsarbejder mv. Affaldet kan f.eks. være murbrokker, træ, armeringsjern, kabler, asfalt, vinduer, pap, plast, tapet, fliser (fra både badeværelse og køkken), gips og sanitet.

Jord er ikke byggeaffald, men behandles i særskilt regulativ for jord. Flytning af jord skal meldes til kommunen via Jordweb. Du kan læse mere om flytning af jord på Hillerød Kommunes hjemmeside her.

Før du går i gang med en renovering eller nedrivning, skal du anmelde til Hillerød Kommune, hvad byggeaffaldet består af, og hvor meget der er.

 Udfyld skemaet for bygningsaffald her 

Kommunen skal have din anmeldelse senest 14 dage, før du går i gang, når:

  • Arbejdet vedrører mere end 10 m2 af en bygning.
  • Arbejdet skaber mere end 1 ton affald.

Vidste du, at... ?

Som bygherre er du ansvarlig for, at dit byggeaffald anmeldes og bortskaffes korrekt - også selvom du bruger rådgivere, håndværkere og entreprenører til at styre og udføre arbejdet.

Det forventes, at der inden anmeldelse af byggeaffald er lavet en vurdering af, om der kan forekomme miljøskadelige stoffer i affaldet, og at vurderingen er dokumenteret. Arbejdet kan standses, hvis der er mistanke om, at der sker en utilsigtet spredning af miljøskadelige stoffer til affaldsstrømmen eller omgivelserne.

 

...

Byggeaffald - sådan sorterer du

Der findes en række problematiske stoffer og materialer i dit bygge- og anlægsaffald, som helst ikke skal spredes i naturen eller blandes med rent byggeaffald. Materialer, der indeholder skadelige stoffer, skal derfor sorteres for sig, så de ikke blandes sammen med rent affald. En sammenblanding vil medføre, at en større mængde ellers rent bygge- og anlægsaffald ikke kan genbruges eller genanvendes.

Bygge- og anlægsaffald skal så vidt muligt genbruges eller genanvendes. Derfor er det også vigtigt, at det bliver sorteret, inden det bliver kørt væk. Det er bedst, at du sorterer det, inden det køres til genbrugsstationen. På den måde opnår vi størst mulig genanvendelse og mest miljøvenlig bortskaffelse af affaldet. Du skal derfor sørge for at få opstillet containere til både de forurenede og de rene materialer ved nybyggeri, renoveringer eller nedrivninger.

Der er et krav om, at bygge- og anlægsaffald skal sorteres på stedet. De fraktioner, som minimum skal udsorteres på stedet, er: Natursten, uglaceret tegl, beton, blandinger af de tre, jern og metal, gips, stenuld, jord og asfalt jf. affaldsbekendtgørelsen.

Farligt affald, affald med asbest, PCB-holdigt affald og termoruder skal altid sorteres fra, når man frembringer bygge- og anlægsaffald.

Der gælder særlige regler for arbejder, der berører bygninger og anlæg, der er opført eller renoveret i perioden 1950-1977. Det skyldes, at der er risiko for, at de indeholder PCB. Derfor skal der foretages en screening og evt. kortlægning. 

Byggeaffaldets fire kategorier

Listerne nedenfor er ikke udtømmende, men eksempler på bygge- og anlægsaffald under de forskellige kategorier.

Rent byggeaffald

  • Mursten
  • Uglaseret teglsten
  • Asfalt
  • Umalet træ
  • Beton
  • Gips

Forbrændingsegnet byggeaffald

  • Forurenet træ
  • Linoleum
  • Tapet
  • Tagpap

Deponeringsegnet byggeaffald

  • Fliser med asbest
  • Fliseklæb med asbest
  • Eternit
  • Andet byggeaffald indeholdende asbest
  • Mursten fra skorsten
  • Forurende sten og brokker
  • Vinyl
  • Puds

Farligt byggeaffald

  • Affald med PCB over grænsen for farligt affald
  • Affald med tungmetaller over grænsen for farligt affald
  • Affald med andre stoffer over grænsen for farligt affald

 

...

Sådan afleverer du dit byggeaffald

Større projekter
Rent byggeaffald:
De rene, sorterede, genanvendelige dele kan frit afleveres til godkendte modtageanlæg.

Forbrændingsegnet byggeaffald:
Forbrændingsegnet byggeaffald anvises til Vestforbrænding i Glostrup.

Byggeaffald til deponering:
Byggeaffald til deponering anvises til AV-Miljø i Hvidovre.

Byggeaffald indeholdende farlige stoffer:
Byggeaffald med et indhold af f.eks. PCB eller tungmetaller, over grænsen for farligt affald, anvises et af følgende steder:
SMOKA i København S 

Special Waste System i Nr. Alslev

Fortum i Nyborg

Mindre projekter
Rent og forurenet byggeaffald fra mindre projekter kan afleveres på genbrugsstationen. Nogle typer farligt affald kan afleveres på genbrugsstationen, f.eks. eternitplader med asbest og lysstofrør.

Eternitplader både med og uden asbest, skal afleveres i en lukket gennemsigtig plastemballage eksempelvis plastfolie eller plastsække lukket med tape, når det afleveres på genbrugsstationen.

Du kan som bygherre få råd og vejledning til hvilke regler, der gælder, og hvordan du skal gribe sagen an, når du skal i gang med en opgave i vejledningen til håndtering af byggeaffald.


Hvad sker der med byggeaffaldet?

Efter at affaldet er indsamlet, bliver det sendt til genanvendelse. De fleste affaldstyper skal gennemgå forskellige forbehandlingsprocesser, inden ressourcerne kan genanvendes, men jo bedre affaldet er sorteret ved husstanden, jo nemmere er det at forbehandle affaldet til genanvendelse, og jo højere er værdien.

Dit rene og sorterede byggeaffald kan genanvendes til nye materialer. Byggeaffald, der ikke kan genanvendes, bliver afleveret til Vestforbrændings forbrændingsanlæg i Glostrup. Her bliver det omdannet til klimavenlig energi.

Farligt affald bliver specialbehandlet på et godkendt behandlingsanlæg, så det sikres, at de farlige stoffer i affaldet ikke spredes i naturen.

Deponeringsegnet affald deponeres i jorden, på godkendte modtageanlæg. I Danmark deponeres under 10 % af den samlede affaldsmængde.