Sådan rengør du dine affaldsbeholdere

Rengør dine affaldsbeholdere for at undgå lugt, snavs og maddiker. Hav særligt fokus på din madaffaldsbeholder, hvor hvor poserne kan klistre sig fast til en snavset bund og dermed ikke bliver tømt, når din renovationsmedarbejder er forbi.

Hvis der kun er tale om at fjerne lugten fra beholderen, er vand og sæbe den bedste løsning. Brug haveslangen og eventuelt kogende vand til at fjerne fluelarver og fastgroet snavs.

Sådan rengør du dine beholdere

Desinficering af affaldsbeholderen

Vi anbefaler ikke at bruge klorin eller lignende til desinficering, da det er skadeligt for miljøet. Der findes ikke rigtig effektive miljøskånsomme desinficerende midler, da de jo er tiltænkt til at dræbe bakterier og derfor skal være lidt stærke.  De bedste miljøskånsomme alternativer er husholdningssprit eller Rodalon, som er effektive bakteriedræbere.

Anti-fluemiddel

Du kan altid udover de 7 gode råd tage mere drastiske metoder i brug, hvis du stadig oplever et problem. Det kan blandt andet være en forbehandling af selve affaldsbeholderen med et fluemiddel, som sprayes på ved beholderens åbning - der hvor spyfluerne forventes at sætte sig, og på relevante flader inde i beholderen hvor æg og fluelarver opleves. Af erfaringer om ingredienser til hjemmegjorte miljøsunde løsninger på anti-fluemidler kan blandt andet nævnes:

  • Eddike
  • Hjortetakssalt
  • Tea tree olie
  • En blanding af hvidløg og citron

Fælles for dem alle er, at de opløses i vand og sprayes på de udsatte steder. Vi opfordrer til at forsøge sig med nogle af disse miljøvenlige alternativer fremfor at købe kommercielle produkter på markedet - læg dog altid mærke til produkternes miljøprofil. 

Undgå strøelse i bunden af beholderen

I bunden af beholderen samler der sig safter (perkolat) fra madaffaldet, hvis ikke der er bundet en ordentlig knude på madaffaldsposen, og selve affaldet ikke er blevet omhyggeligt dryppet af, inden det kommer i posen. Dette perkolat kan være årsag til lugtproblemer.

Der findes ikke som sådan erfaringer med brug af strøelse i bunden af beholderen til madaffald. Det kan dog tænkes at volde problemer ved tømningen af beholderen, da strøelsen vil klumpe og klistre til bund og sider og derfor ikke tømmes ned i skraldebilen. Strøelsen er ikke miljøfarlig, men kan være et problem for det anlæg, der modtager madaffaldet, hvis der er et stort indhold af uorganiske bestanddele, som ikke har nogen gasværdi.

Strøelse i bunden af beholderen kan måske opsuge perkolatet, men hvis der stadig er tilgang til madaffald for fluer, vil årsagen til maddike-problemet alligevel ikke være løst. Derfor anbefaler vi ikke, at man bruger strøelse som bekæmpelse af lugt og maddiker.

Godt at vide om maddiker

  • Maddiker er ikke farlige
  • Æggene bliver til larver på et døgn og efter ti dage til spyfluer
  • En fugtig og varm skraldespand (mellem 25 og 40 grader) med adgang til kød- eller fiskeaffald giver ideelle levevilkår for fluelarver