Spørgsmål og svar om separatkloakering

Et flertal i Hillerød byråd har besluttet, at separatkloakering skal være obligatorisk. Hvad er separatkloakering? Hvad koster det? Og er der alternativer? Vi svarer på de oftest stillede spørgsmål her.

Hvad er separatkloakering?

Separatkloakering er en metode til at adskille spildevand og regnvand for at passe på vores vandmiljø og tilpasse kloakkerne til fremtidens klima. Når vi adskiller spildevand og regnvand, minimerer vi risikoen for forurening af vandløb og søer ved store regnskyl.

Rent praktisk adskilles vandet i to forskellige rørsystemer – ét rør til spildevand og ét nyt rør til regnvand.

Hvorfor skal jeg separatkloakere?

Separatkloakering reducerer risikoen for oversvømmelser. Ved at adskille spildevand og regnvand kan regnvandet ledes direkte til vandløbet eller søen, og det mindsker belastningen på vores renseanlæg.

Hvad skal jeg betale for at få lavet separatkloakering?

Prisen for separatkloakering varierer og er afhængig af, hvilken løsning der er den bedste på den konkrete ejendom.

Kan man nøjes med lokal afledning af regnvand – en såkaldt LAR-løsning – med nedsivning gennem faskiner eller lignende, starter priserne ved omkring 10.000 kr.

Skal man etablere decideret kloakseparering, starter priserne for de flestes vedkommende ved 25-50.000 kr. for en ejendom, men det kan godt blive dyrere. Den samlede omkostning afhænger nemlig både af grunden og bygningen, og man skal derfor indhente et konkret tilbud hos en kloakmester.

Hvornår skal min kloak separeres?

Det er vigtigt at slå fast, at hele Hillerød Kommune ikke skal separatkloakeres. Forsyningen vil arbejde på at etablere den bedste løsning uden for grundene (forsyningens kloak), og det er ikke nødvendigvis separatkloakering. Det kunne være udvidelse af fællessystemet og bassiner eller andet.

Men alle kloakker vil blive klimatilpasset i de kommende årtier. Kommunen vurderer, klimatilpasningen kommer til at foregå over de næste 30 år.

Og når en husejer bliver mødt af et krav om separatkloakering af egen grund, vil der også blive givet en passende tidsfrist. Tidsfristerne vil komme til at fremgå af den kommende spildevandsplan. I den forrige spildevandsplan var tidsfristen på 2 år

Hvordan foregår en separatkloakering?

Som grundejer bør man kontakte en autoriseret kloakmester, som kan rådgive om, hvad der kan gøres på den pågældende grund. På dette link kan man finde en liste over autoriserede kloakmestre. 

Der er flere mulige løsninger.

Måske kan man etablere en lokal afledning af regnvandet – en såkaldt LAR-løsning og dermed få refunderet op til 40 % af sit tilslutningsbidrag. En LAR-løsning kan f.eks. være nedsivning gennem faskiner. Eller man kan etablere en lokal anvendelse af regnvandet f.eks. til havevanding, toiletskyl eller tøjvask.

Hvis lokal frakobling af regnvand ikke er muligt, må man lave en traditionel kloakseparering på grunden. Her skal man selv sørge for, at en autoriseret kloakmester laver nye ledninger på grunden, så spildevand og regnvand bliver adskilt og ledes hver for sig ud til de nye kloaksystemer, som Hillerød Forsyning etablerer på offentlig grund/vej.

Kan man låne til separatkloakering? Og til hvilke vilkår?

Ja, der bliver to lånemuligheder:

Hillerød Kommune: Byrådet har besluttet, at Hillerød Kommune skal tilbyde en låneordning vedr. separatkloakering til pensionister efter lov om lån til betaling af grundskyld m.v. For yderligere information skal man kontakte Hillerød Kommune.

Hillerød Forsyning: Bestyrelsen for Hillerød Spildevand A/S har informeret Hillerød Kommune om, at man kan tilbyde grundejerne en afdragsordning, og der vil kunne tinglyses pant i den enkelte ejendom til sikkerhed for udgifterne. Oprettelse af ordningen har dog afventet Byrådets formelle beslutning om, at separatkloakering bliver gjort obligatorisk. Når ordningen bliver oprettet, kommer vi med yderligere information.

Hvad sker der, hvis jeg ikke vil separatkloakere?

Når det er vedtaget i spildevandsplanen eller et tillæg til spildevandsplanen, at området med ens ejendom skal separatkloakeres, er man forpligtet til at sørge for, at regnvand bliver separeret på ens grund.

Hvis man ikke sørger for at separere på sin grund inden for tidsfristen, vil man få varsling om påbud og senere påbud om at separere på grunden.

Læs evt. mere her.

Kan man få dispensation fra separatkloakering?

Kommunen lægger op til muligheden for at give dispensation fra kravet om obligatorisk separatkloakering, hvis omkostningerne bliver meget høje i forhold til effekten. For yderligere information skal man kontakte Hillerød Kommune.

Betyder obligatorisk separatkloakering at alle i Hillerød Kommune skal separatkloakere?

Nej. Hillerød Forsynings opgave er ikke at separatkloakere hele Hillerød Kommune. Vores opgave er at sikre, at Pøle Å kan opnå det, der hedder ”økologisk god tilstand”. Det betyder i praksis, at vi skal reducere mængden af overløb ”nok” til, at det kan ske. Og det er i alles interesse, at det sker ved at anvende de rigtige løsninger på rette sted. Og mange steder vil der være andre, billigere løsninger end separatkloakering, der har lige så gode – eller måske endda endnu bedre – effekt.

Hvor stor del af Hillerød Kommune, der ender med at blive separatkloakeret, og hvilke steder den løsning vil blive valgt, fordi det er den bedste mulighed, vil de kommende års planlægning vise.