Regnvand

Her kan du læse alt om håndtering af regnvand, og hvordan du kan bidrage til den bæredygtige afvanding af byen. Der er også en guide til regnvandsløsninger og tip til håndteringen af regnvand.

Regnvand skal betragtes som en ressource. Derfor skal vi ikke gemme den væk i kloakken. Den skal i stedet bruges til eksempelvis at forskønne vores haver. 

Håndtering af regnvand på overfladen kan bidrage til at udvikle den bæredygtige afvanding af vores kommune. Så regnvand i højere grad bliver en ressource i stedet for et problem. Denne metode kaldes i daglig tale for LAR - Lokal Afledning af Regnvand. 

Tip!

Det er en god idé at slå sig sammen med med flere, når I indhenter tilbud - uanset om det blot er naboen eller hele vejen. Så er der penge at spare.

Trin-for-trin-guide til regnvandsløsning

Indledende undersøgelser

Du skal først undersøge, om din grund er egnet til at nedsive regnvand. Der er tre overordnede faktorer, der kan gøre din grund uegnet til nedsivning:

  1. Jordforurening
  2. Højt grundvandsspejl
  3. Jordbundsforhold

Du skal også være opmærksom på, at der findes afstandskrav til søer, fortidsminder og drikkevandsboringer. Det skal nemlig også overholdes.

Hvis du er i tvivl om noget i den forbindelse, så kan du kontakte Miljøafdelingen i Hillerød Kommune.

Hvilken løsning skal jeg vælge?

Når du er sikker på, at du kan nedsive regnvand på din grund, så skal du vælge den løsning, der passer bedst til dig. Der findes flere teknikker, som du kan vælge imellem. Skal regnvandet fordampe på/i grønne tage? Eller foretrækker du, at det nedsives i eksempelvis regnbede eller måske en tredje løsning.

Vi har lavet et katalog med en kort beskrivelse over de forskellige løsninger. På den måde kan du nemt skabe dig et overblik. 

 

Du kan også se en animationsvideo, der gennemgår de forskellige nedsivningsmuligheder for regnvand.

Hvor må jeg placere mit nedsivningsanlæg?

Der gælder forskellige regler for placering af nedsivningsanlæg. Derfor er det vigtigt, at du sikrer, at der er rigeligt med plads til at få anlægget etableret.

Der skal være:

  • Mindst 2 meter til skel
  • Mindst 5 meter til beboelseshus
  • Mindst 2 meter til bygning uden beboelse f.eks. garage eller udhus mv.

Nedsivningstilladelse

Hvis du gerne vil have nedsivning af regnvand på din egen grund, skal du søge kommunen om at få lov. Derfor skal du kontakte Miljøafdelingen i Hillerød Kommune.

 

Husk, at du skal have udregnet, hvor meget regnvand du leder uden om kloakken. Derudover skal du vedhæfte din kloaktegning med angivelse af, hvor afløb til kloak afproppes. Til sidst en målsat tegning af grunden med placering af regnvandsløsningen.

Regnvandskonsulent

Hvis du gerne vil tale med en professionel om regnvandsløsninger på din grund eller vej, er det også en mulighed. Her kan du kontakte en regnvandskonsulent, som kan give dig råd, sparring og vejledning både før og under forløbet. 

Mangler du inspiration?

På Amager har man besluttet sig for at lave Klimarigtig Villavej
Her kan du se en video om, hvordan projektet startede. 

Bor du i Nødebo?

Hillerød Forsyning reducerer mængden af uvedkommende vand i Nødebo. Undersøgelser, som Hillerød Forsyning fik udført i 2019/2020, viser, at afløbssystemet i dele af Nødebo er belastet af store mængder uvedkommende vand. Læs mere her.