Grøn omstilling giver let forhøjede takster i 2021

Pressemeddelelse

Som en konsekvens af Hillerød Kommunes store, grønne ambitioner for miljø- og klimavenlig fjernvarme, vandforsyning samt spildevands- og affaldshåndtering stiger Hillerød Forsynings takster i 2021. Store afskrivninger på et af landets mest avancerede renseanlæg trækker taksten på spildevand opad. Samlet set stiger taksterne med 2,6 procent.

”Vi har her i Hillerød Kommune et af landets mest avancerede spildevandsanlæg, og vi er rigtig langt fremme med sortering af affald. Det er grønne initiativer, der koster mange penge at implementere. Derfor er det tilfredsstillende, at en gennemsnitlig kunde hos Hillerød Forsyning i dag betaler stort set det samme som for syv år siden for at få leveret fjernvarme, drikkevand, spildevands- og affaldshåndtering,” siger Klaus Markussen, formand for bestyrelsen i Hillerød Forsyning om de kommende takster, som Hillerød Kommune netop har godkendt.

Regningen for renere spildevand

Investeringen i bedre rensning af kommunens spildevand, er en af de primære årsager til takstforøgelsen i 2021. De store afskrivninger på renseanlægget HCR Syd indregnes nu fuldt ud i spildevandstaksten. Dette – samt byudvikling og skærpede udlederkrav – betyder, at spildevandstaksten stiger i 2021.

”Når vi i Hillerød Kommune vælger at bede forsyningen om at investere et trecifret millionbeløb i et af landets mest avancerede renseanlæg, har det naturligvis konsekvenser. Det er positivt, at kommunens spildevand er renere end nogensinde før. Til gengæld skal regningen for anlægget naturligvis også betales, og derfor stiger spildevandstaksten i 2021 med 9,8 procent,” siger Klaus Markussen.

Høj grad af sortering og service på affaldsområdet

Hillerød Kommune er også langt fremme med affaldssortering og genbrug, da affaldet i dag sorteres og indsamles i otte affaldsfraktioner. Dermed kan kommunen relativt nemt opfylde de forventede krav i den nationale affaldsplan om sortering i 10 fraktioner allerede i 2021.

”Sortering i mange fraktioner er en omkostningsfuld rejse, som mange andre kommuner først nu er begyndt på. De kommuner kommer efter al sandsynlighed til at øge prisen på deres affaldssortering markant i de kommende år. I Hillerød er vi derimod stort set i mål, og vores affaldstakst stiger derfor blot med 2,9 procent næste år,” forklarer Klaus Markussen.

Varmeprisen er uændret

Trods løbende investeringer i omstilling mod fossilfri varmeforsyning i 2025 forbliver prisen for varme uændret fra 2020 til 2021. Derfor vil prisen for en standard varmekunde hos Hillerød Forsyning fortsat være blandt de laveste, sammenlignet med de øvrige sjællandske fjernvarmeforsyninger.

Moderat stigning på vand

Slutteligt stiger prisen på vand med 1,6 procent. Stigningen skyldes primært øgede driftsomkostninger som følge af flere, nye kunder samt en større engangsomkostning vedrørende indvendig inspektion af rentvandstankene.

Samlet oversigt over prisudviklingen
  Procentændring Prisændring *) Pris *)
Spildevand +9,8% +394 kr. 4.436 kr.
Vand +1,6% +59 kr. 2.319 kr.
Varme Uændret 0 kr. 11.889 kr.
Affaldssortering +2,9% +125 kr. 4.443 kr.
I alt      

*) Pris og prisændring i kroner og øre angiver, hvad en gennemsnitlig kunde hos Hillerød Forsyning betaler for hhv. fjernvarme, vand, spildevands- og affaldshåndtering i 2021. Når beløbet pristalsreguleres, er den samlede pris stort set uændret sammenlignet med 2014.

Emne
  • Affald
  • Hillerød Forsyning
  • Spildevand
  • Vand
  • Varme