Grønt farvestof skal reducere vand- og energispild

Pressemeddelelse

Hillerød Forsyning tilsætter i den kommende tid grønt sporstof til fjernvarmevandet. Det giver forsyningen mulighed for at spotte utætheder i fjernvarmenettet – og kunderne kan lokalisere utætte installationer hos dem selv. Målet er at nedbringe vand- og energispild. Sporstoffet kan midlertidigt farve vandet i vandhanen grønt hos kunder med utætte varmeinstallationer.

Hillerød, 24. januar 2022 – Hillerød Varme A/S har netop tilsat et grønt farvestof til fjernvarmevandet for at spore utætheder i fjernvarmenettet og defekte kundeinstallationer. Et sikkert tegn på, at installationen er utæt, er nemlig grønt vand i vandhanen. Utætte rør og installationer er skidt for miljøet.

”Utætte kundeinstallationer og fjernvarmerør giver forsyningen et betragteligt vandtab på op imod 1.200 m3 om måneden. Hertil kommer det afledte energitab. Det er et ressourcespild, som forsyningen løbende arbejder på at reducere,” siger Tue Tortzen, der er formand for bestyrelsen i Hillerød Forsyning.

Forsyningen benytter sig af flere forskellige tekniske metoder, som f.eks. måling af spædevandsforbruget, termisk fotografering, overflyvning med droner, alarmer på ledningsnettet. Nu indfører man altså en ekstra metode til at spore og identificere tabet i form af grønt sporstof i fjernvarmevandet.

”Tilsætning af sporstof til fjernvarmevandet er et godt og supplerende miljøinitiativ, som forventeligt vil finde utætheder og lækager, som de andre metoder ikke identificerer – både i eget net og ude hos kunderne,” siger Tue Tortzen.

Fuldkommen uskadeligt

Får man grønt vand i hanerne, er der dog ingen grund til bekymring.

”Grønt vand i vandhanen kan være irriterende. Men det er fuldkommen uskadeligt for både miljø og mennesker,” siger Anders B. Møller-Hansen, forsyningschef, Hillerød Varme A/S og tilføjer:

”Det grønne farvestof er branchekendt, ofte brugt og godkendt af sundhedsmyndighederne, og Miljøstyrelsen tillader op til 6 % af farvestoffet i kosmetik. Til sammenligning vil farvestoffet i fjernvarmevandet have en koncentration helt nede på 0,0002 % og er dermed så fortyndet, at der ikke er nogen sundhedsrisiko.”

Der er en lille sandsynlighed for, at hår eller vasketøj kan få et svagt grønligt skær, hvis man tager bad eller vasker tøj i vand fra en utæt fjernvarmeinstallation. Men det grønlige skær forsvinder igen, når man skyller efter med koldt vand.

Indberet grønt vand

Opdager man grønt vand i vandhanen, bør man straks indberette det til forsyningen, som registrerer alle utætheder i net og installationer. Derefter skal egen VVS’er kontaktes for at få fejlen udbedret.

Hillerød Forsyning har oprettet et særligt telefonnummer til indberetning af grønt vand. Telefonen på 40 90 64 94 svarer på hverdage mellem 7 og 15. Fredage dog mellem 7 og 12.

Hvis der skulle være en større utæthed i forsyningens fjernvarmenet, kan vand i naturen også ende med at få en grøn nuance. Også det må man gerne indberette til forsyningen. Sporstoffet udgør ingen fare for dyr og planter.

Emne
  • Varme