Separatkloakering, første spadestik, presse, maj 2022

Klimasikring af Hillerød Midtby sat i gang

Pressemeddelelse

I denne uge blev første spadestik til den omfattende separatkloakering af Hillerød Midtby taget. I løbet af de kommende syv år vil regn- og spildevand blive adskilt som en væsentlig del af byens klimasikring.

Hillerød, 20. maj 2022 – Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen, og formand for Hillerød Forsyning, Tue Tortzen, tog det symbolske første spadestik for at markere starten på det store separatkloakeringsprojekt af Hillerød Midtby.

Og projektet indledes centralt. Første etape omfatter nemlig Slotsgade, hvor kommune og forsyning arbejder tæt sammen.

Først lægger Hillerød Forsyning nye rør under jorden i Slotsgade, så regnvand og kloakvand bliver adskilt og dermed begrænser spildevand i naturen. Samtidig genanvendes op til halvdelen af regnvandet fra tagrenderne i midtbyen til at forbedre vandkvaliteten i Slotssøen.

Fornyr hele Slotsgade

Derefter fornyr Hillerød Kommune over jorden hele Slotsgade, så den bliver mere grøn og lettere at færdes i. Den eksisterende belægning udskiftes, og der etableres nye bede, træer og bænke.

”Med fornyelsen af Slotsgade får vi ikke alene en gade, der håndterer vores regnvand og skybrudsvand, vi får også en både smukkere, mere tilgængelig gade. Og så får vi faktisk også et bud på hvordan den ”slotsidentitet”, vi taler så meget om, kan komme til udtryk,” siger Hillerøds borgmester Kirsten Jensen.

De belægninger og materialer, som bliver anvendt i Slotsgade, kan nemlig genfindes på Frederiksborg Slot få hundrede meter fra gågaden. Derudover betyder den kommende belægning i dansk og svensk granit, at Slotsgade også vil blive mere fremkommelig for alle – både kørestole, rollatorer og folk i stiletter.

Store forbedringer under jorden

Under jorden sker der, som nævnt, også forbedringer, da regn- og spildevand efter endt arbejde vil være adskilt. Og dermed vil klimasikringen af Hillerød Midtby også have taget et stort skridt fremad.

”Slotsgadeprojektet udgør første del af den fremtidige klimasikring af Hillerød Midtby. Det er et utroligt vigtigt arbejde for skabe et robust og bæredygtigt Hillerød, der kan modstå de udfordringer fremtidens klimaforandringer bringer,” siger Tue Tortzen, formand i Hillerød Forsyning, og han tilføjer:

”Det er et stort projekt, der kommer til at påvirke os alle, men vi vil gøre vores allerbedste for at mindske gener for både butikker og beboere.”

Det nye regnvandssystem skal sammen med den nye og grønnere gågade være til glæde og gavn for alle byens borgere.

Derfor håber forsyningens formand også på, at de private i området benytter muligheden for at separatkloakere, nu hvor Slotsgade alligevel er gravet op.

”Jeg er sikker på, at det bliver dyrere at separatkloakere senere, når arbejdet her er færdigt, og Slotsgade er blevet lukket igen. Så jeg kan kun opfordre de lokale beboere til at få separatkloakeret nu, hvor vi alligevel er i gang,” siger Tue Tortzen.

For yderligere information
Vibe Reetz, pressechef, Hillerød Kommune T: 72 32 00 23. M: vire@hillerod.dk
Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef, Hillerød Forsyning T: 48 23 10 00. M: shn@hfors.dk

Emne
  • Spildevand