Affald, Hillerød Forsyning, nye beholdere, PHP

Ny affaldsordning i 2023: Nu kommer der nye beholdere

Nyhed

Lige om lidt skal alle borgere til at sortere affald i 10 typer. Det er to mere end i dag. I løbet af januar-februar 2023 ruller vi nemlig den nye affaldssortering ud til alle husstande i Hillerød Kommune. Det betyder blandt andet, at du får nye beholdere til dit affald.

Over de næste syv uger vil ca. 12.000 husstande i Hillerød Kommune få leveret nye beholdere. Det drejer sig om parcelhuse, rækkehuse, landejendomme og sommerhuse.

Når den nye ordning er trådt i kraft, vil alle husstande have fire beholdere og en lille miljøboks til farligt affald. Nogle borgere vil derfor få færre beholdere med den nye ordning, men til gengæld er der plads til flere typer affald, fordi flere af beholderne har to rum og derfor plads til to forskellige typer affald.

Nationalt krav

Byrådet har besluttet at ændre affaldsordningen i Hillerød Kommune, så vi følger de nationale krav om at sortere i 10 forskellige slags affald.

Borgerne i Hillerød er allerede rigtig gode til at sortere. Genanvendelsesprocenten for husholdningsaffaldet lå i 2021 på 53 procent – med et nationalt krav om 50 procent. Men vi skal blive endnu bedre. Fra 2025 stiger kravet til genanvendelse til 55 procent og i 2030 til 60 procent.

Det betyder, at vi skal sortere mere affald, end vi gør i dag, så vi på den måde kan genanvende flere ressourcer til gavn for miljø og klima. Derfor ændrer vi på sammensætningen af affaldsbeholderene i kommunen og tilføjer to nye typer affald til sorteringen hos private husstande. 

To nye typer affald

Når den nye affaldsordning er rullet ud, vil alle borgere i Hillerød skulle sortere i nedenstående 10 typer:

  1. Madaffald
  2. Restaffald
  3. Papir
  4. Plast
  5. Metal
  6. Pap (gøres obligatorisk for alle)
  7. Farligt affald (gøres obligatorisk for alle)
  8. Glas (afleveres i de offentlige kuber eller på genbrugsstationen)
  9. Mad- og drikkekartoner (ny)
  10. Tekstilaffald (ny)

Skift fra gammel til ny ordning

Der skal leveres 35.000 nye beholdere til private husstande i Hillerød, og der skal tages 35.000 beholdere retur. Det gøres så hurtigt og effektivt som muligt, men det tager noget tid at flytte rundt på 70.000 beholdere.

Når vi har afleveret dine nye beholdere, kan du opleve en kort periode, hvor du har ekstra beholdere stående – både nye og gamle.
Det vil dog kun være en kort periode, og fra 1. marts henter vi de gamle beholdere, som ikke længere skal bruges.

Nogle husstande vil opleve, at de kortvarigt kommer til at mangle en beholder til en type affald. Overgangen fra den gamle til den nye ordning kan i en kort periode også medføre et længere interval mellem tømningerne. 

Emne
  • Affald